De tijdsbeleving van Irene, beeldontwerper

Mijn dagritme

’s Ochtends word ik meestal uit mezelf wakker. Na mijn ontbijt bekijk ik mijn agenda en to do lijsten. In de ochtend doe ik het liefste ontwerpklussen. Dan ben ik fit en op mijn best. In de middag doe ik meer de routineklusjes. In de avond hangt het er vanaf. Hoeveel fut heb ik nog over? Soms kies ik voor mijn studie Italiaans, waar ik teksten voor moet lezen en woordjes leren. Als ik te moe ben, hang ik op de bank en kijk een serie. Soms ben ik ’s nachts wakker en lig te denken aan wat ik nog moet doen, allemaal…

Mijn tijdsbeleving

Ik kom altijd tijd tekort! Als er twee keer zoveel tijd was zou ik het makkelijk kunnen vullen. Als eigen bedrijf zit je met heel veel wat gedaan moet worden. Het is zwaar werk om opdrachten te krijgen. We zitten in een recessie. Je moet je tegenwoordig uitgebreid manifesteren op social media. Ik heb me er een beetje op verkeken, toen ik ontslag nam om voor mezelf te beginnen. Nu moet ik alles zelf doen. Zowel bedenken als uitvoeren. Alleen al met het up to date houden van mijn beeldbanken kan ik al twee dagen per week vullen bijvoorbeeld. Ik heb hele lange lijsten van wel 50 punten, waar ik nooit meer naar kijk. Het aantal punten dat er per dag bij komt, is groter dan wat er af gaat.

Omgaan met tijd?

Ik kan heel goed inschatten hoeveel tijd iets kost. Dat is ook wel een nadeel, ik zie veel beren op de weg en het benauwt me als ik het gevoel krijg dat het niet gaat lukken. Ik heb van die strakke deadlines. Ik voel me tekort schieten als ik dingen skip van de to do list. Ik baal als er dingen bij komen, vooral vervelende computerproblemen. Die kosten onverwachts tijd die ik natuurlijk niet heb. Rustig blijven vind ik moeilijk. Ik kan er moeilijk tevreden mee zijn en loslaten.

Met timemanagement heb ik al van alles gedaan, maar de opbrengst was beperkt. Overzichten maken en plannen is niet mijn probleem. Ik ben er iets beter in geworden dan ik was. Het hoofd wordt wel iets rustiger als het overzicht er is, dan heb ik alles op een rijtje. Ik erger me aan boekjes over time-management. Zo makkelijk als ze het voorstellen, is het niet…

Mijn tijdwensen

Ik wil meer tijd hebben! Ja, grapje, dat wil iedereen… Ik heb geen behoefte aan dooddoeners en tips die niet helpen. Waar ik niks aan heb. Misschien moet ik het heel anders gaan doen dan ik nu doe. Zover ben ik nog niet. Ik zie wel dat ik het ergens ook zelf doe, ook al voelt het alsof het van buiten komt. Mijn tijdsdruk heeft het veel te maken met eigen houding. Dat ontdek ik ook in dit gesprek. Ergens zet ik mezelf enorm onder druk. Misschien moet ik kijken wat er gebeurt als ik stop me druk te maken. Dat kost nu erg veel tijd! Maar ik wil me ook niet vervelen en het hoort er ergens ook bij, deze druk.

Ik vind het interessant dat je onderzoek doet naar de relatie tussen mentaliteit en omgaan met tijd. Ik ben benieuwd naar verhalen van andere mensen die net als ik vinden dat ze te weinig tijd hebben. En die oplossingen zoeken.

Bron: onderzoek tijdsbeleving Gabriëlle Verbeek, het interview is geanonimiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.