Tijd voor vakantie

Tijd voor vakantie!

Ik hou van mijn werk,  en toch is het echt nodig om de batterij af en toe op te laden. Vandaag is het zover. De allerlaatste werkdag voorlopig! Dit stukje is het laatste dat ik nog schrijf.

Bijna 11 miljoen Nederlanders gaan deze zomer op vakantie, in binnen- en buitenland.  We zijn een vakantielustig volkje. Misschien wel omdat wij zo sterk gestructureerd zijn en veel ‘moeten’ doen, in onze normale tijd.

Het woord ‘vakantie’ is afgeleid van het  Latijnse woord ‘vacare’ dat ‘leeg’, ‘openstaand’ en ‘vrij’ betekent. Bij een vakantie gaat het in essentie om een periode waarin je je dagelijkse bezigheden loslaat om ‘leeg en open’ te worden. Vakantie geeft ons de kans om het leven op een nieuwe manier te benaderen.  Het  Engelse woord voor vakanties ‘holidays’ betekent letterlijk: ‘heilige dagen.’ Omdat je tijdens een vakantie alles loslaat, kun je juist tijdens de vakantie in contact komen met je innerlijk.  Als we op vakantie zijn,  kunnen we in een andere tijdsbeleving terechtkomen. Meer tijd voor onszelf, meer aandacht voor elkaar.

Tijd om te ontspannen… om niets te doen, te luieren, te liggen, uit te slapen. Om zomaar wat te kletsen met onze geliefden en voorbijgangers.

Of juist tijd om in te spannen… maar dan anders. Over bergen klauteren, in het water rennen. Lopen onder bomen in t bos.

Loslaten van de klok… niet meer bij alles kijken: hoe laat is het ? Hoe laat moet ik hier weer weg? De klok is eventjes niet meer de baas van onze tijd.

Loslaten van tijdpatronen… het vaste ritme van wakker worden, opstaan, eten en al die andere dingen. Geen wekker meer zetten maar kijken hoe laat je wakker wordt. Eten op de tijd dat je trek krijgt. We laten de tijd meer stromen.

Bij wijze van overgang van een behoorlijk stevig tijdschema loop ik volgende week een 4-daagse. Toch weer vroeg op. Met wekker (ik ben een avondmens), want op tijd beginnen. En dan elke dag zo’n 30 km over landweggetjes en in het bos. Super! Ik kijk er al weken naar uit, al die uren wandelen, met af en toe een pauze. Een heel andere inspanning dan op mijn gewone werkdagen en heerlijk buiten. Elke dag kijken wat er gebeurt. Het mooie van vakantie is dat er veel spontaan kan. Zeker als je gaat lopen. Lopen is een manier om in ’trage tijd’ te komen. Contact met mensen, doen waar je zin in hebt, leven in het moment. Zorgeloos leven. Het mag wel een tijdje gaan duren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.