Tijd voor passie!

Tijd voor passie!

Na mijn blog over Tijd voor Luiheid, is het nu toch wel echt Tijd voor Passie. Het vinden van belangrijke doelen geeft zoveel richting en houvast in het bestaan.  Als je een echte grote Passie vindt, heb je een kompas in de zee van bezigheden.  Het maakt daarbij niet eens zo gek veel uit, of je passie ligt in de wetenschap of in het huishouden. Of je aan een perfect werkende satelliet wil bijdragen, of elke dag de heerlijkste sushi maakt. Of je mensen wilt helpen of kinderen opvoeden.

Een passie geeft energie, leven en vuur. Er ontstaat de kracht om alledaagse beslissingen om te zetten in bijzondere resultaten. Vind de passie in je leven en dan ben je er! Alles valt op zijn plek. Een mooi voorbeeldje van de kracht van passie als drijfveer is te vinden in de volgende video.

Wat heeft Passie met Tijd te maken?

Door je passie te volgen haal je het meeste uit jezelf en uit je tijd. Wanneer je bezig bent met je passie kan het zijn dat je de tijd totaal vergeet. Verveling bestaat gewoon niet meer, in jouw persoonlijk woordenboek. Je gaat helemaal op in wat je doet. Je wil graag je tijd geven aan je passie. Je gaat zo op in die bezigheid dat de tijd voorbij vliegt. Je vergeet de omgeving, de tijd en soms zelfs jezelf.

Mensen met passie herken je door hun enthousiasme en energie. Je ziet dat ze vele uren aan hun Passie besteden, of het nou gamen is of het repareren van auto’s of de gemeentepolitiek. Passie geeft het leven zin, betekenis en inhoud.

Als je op je sterfbed terugkijkt op je leven en je zegt: “Dat was voor mij het mooiste aan mijn leven”, dan heb je het waarschijnlijk over je passie. Je zult waarschijnlijk niet zeggen dat je meer geld had willen hebben of je administratie beter op orde had willen hebben. Het kan zijn  dat je zegt: “Ik had meer tijd voor mijn echte passie moeten vrijmaken”.

Voordelen van Passie & Tijd

In relatie tot tijd, heeft het hebben van een passie enorme voordelen:

 1. Passie geeft sterke focus aan je bezigheden. De complexe wereld wordt een stuk eenvoudiger. Je skipt sneller alles wat niet bij je passie past.
 2. Passie geeft plezier of betekenis. Je blijft het heel lang leuk vinden, zonder je te vervelen.
 3. Passie is een weg naar succes. Dit geeft doelen en resultaten, waar je je op kan richten.
 4. Soms kan je er je beroep van maken. Waardoor je er je brood mee verdient en er nog véél meer tijd aan kan geven.
 5. Je ontwikkelt het beste van jezelf, waardoor je er sneller in wordt en je nieuwe vaardigheden leert.

Wat is jouw Passie?

Sommige mensen weten al heel vroeg wat hun passie is. Anderen hebben er jaren voor nodig. En sommigen doen een heleboel experimenten om erachter te komen wat hun passie is. Vragen die helpen:

 • Wat zou je de hele dag kunnen doen?
 • Waar ben je echt heel goed in?
 • Met welke bezigheid vergeet je de tijd?
 • Waar krijg je veel energie van?
 • Wat doet jou tintelen?
 • Wat zou je doen als je niet meer hoeft te werken?

Vaak, maar niet altijd, is je passie iets waar je gewoon goed in bent. Waar je aanleg voor hebt. Vraag eens mensen in jouw omgeving wat zij aan jou zien. Misschien is het voor jou doodgewoon om te jongleren met de borden, zonder brokken te maken, en valt het je niet meer op dat dit bijzonder is….

Meer tijd voor je passie?

Het kan zijn dat je niet toe komt aan je passie, doordat je bezig bent met dingen die je moet doen. In dat geval heeft je Passie de hoogste prioriteit nodig. Als het gaat om Passie, bestaat er voor je gevoel niet zoiets als te veel tijd. Je kunt er niet te veel tijd in stoppen. Hooguit niet genoeg tijd. Je maakt tijd voor je Passie door er gewoon meer tijd voor te nemen.

Aan de andere kant, een Passie heeft zeker ook iets verslavends. Passie kan je je nachtrust kosten en je over grenzen drijven die niet meer gezond zijn. Is het dan eigenlijk wel goed om hier aldoor je tijd aan te geven? Als een monomane Passie je leven overneemt, kan het zijn dat je eenzaam wordt of je eigen gezondheid schaadt. Alleen maar achter je Passie aangaan zal je blind maken voor de waarde van andere facetten van het leven. Bijvoorbeeld het contact met je kinderen, vrienden, partners.

Wat, als er geen Passie is?

Helaas zijn er ook mensen die op zoek zijn naar hun Passie en hem nooit vinden. Dat gebeurt best wel veel en vaak. Het zoeken naar een passie kan bijzonder deprimerend zijn, zoals onderstaand filmpje duidelijk maakt. Je gevoel van eigenwaarde zakt, als je denkt dat iedereen (ook jij) een grote passie moet hebben en je jezelf bijzonder oninteressant gaat vinden.

Er is geen man overboord als het niet lukt. Wie weet is er geen Passie, maar ontstaat de passie doordat jij iets doet wat je kan doen en waarin je jezelf ontdekt. Van de momomanie van de Passie naar de eenvoud van openstaan voor alle mogelijkheden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.