Tijd voor jezelf

Tijd nemen voor jezelf

Tijd voor jezelf…. Mensen die alleen wonen, hebben er soms teveel van. Mensen die samen wonen, hebben er vaak te weinig van.

Het is een kunst als je je die tijd echt kan toestaan. Als samenwoner én alleenstaande. Als je die tijd niet vult, met van alles. De 10.000 dingen die gedaan moeten worden, in het huishouden, op de PC, overal en nergens.

Het mooie ervan is dat je tijd hebt voor jezelf en zo jezelf leert kennen. De stilte opzoeken is dus een kunst. Als je alleen kunt zijn, zonder allerlei afleidingen, en je daar goed bij voelt, ben je niet eenzaam. Bij eenzaamheid heb je het gevoel geïsoleerd te zijn van de buitenwereld. Je mist mensen en aanspraak. Het ontbreken van contact geeft een leeg gevoel.

Tijd nemen voor jezelf is een bewuste keus. Het is geen gevoel, het is een gekozen situatie. Tijd nemen voor jezelf is aandacht geven aan jezelf.  Het betekent dat er niemand om je heen is die je aandacht vraagt. Je kunt je daar prima bij voelen. Je hoeft niemand te missen. Alleen zijn is dus geen probleem. Door bewust alleen te zijn leer je jezelf kennen. Je krijgt eindelijk de tijd om na te denken over wat jij wilt. Dat lukt niet in gezelschap. Het kan een bron van ontdekkingen zijn. Tijd om te ervaringen en emoties te verwerken. Tijd om te ontspannen of uit te rusten. Alleen kunnen zijn  met jezelf geeft kracht. Je vindt jezelf de moeite waard, als je een stukje van het kostbaarste wat je hebt – en dat is tijd – aan jezelf besteedt.

We need quiet time to examine
our lives openly and honestly.
Spending quiet time alone
gives your mind an opportunity
to renew itself and create order.

Susan L. Taylor

En dan maakt het niet uit hoe je dat doet. Ik heb er zelf een zomerweek voor genomen, met schilderen, tekenen, keramiek. Los van alles en iedereen. Geen werk, geen geliefden om me heen, niets hoeven schrijven of maken. Ja, wel mezelf uitleven in kleur en vorm, maar zonder al teveel woorden. En veel groen, veel buitenlucht. Iemand anders doet het anders. Maakt een lange trektocht met een rugzak. Of gaat in een huisje zitten op een eiland. Of spreidt haar ’tijd voor zichzelf’ over weken en maanden heen. In de oudheid gingen ze een tijdje de woestijn in en kwamen boordevol inzicht terug. De manieren waarop zijn legio.

Het grootste voordeel van tijd nemen voor jezelf is dat je erachter komt wie je bent. Zonder andere mensen. Wat zijn jouw verlangens en drijfveren? Wat maakt jou gelukkig? Hoe voel je je nu werkelijk over wat je meemaakt? Heb je vrede met jezelf?

Dat vind je uit door tijd met jezelf door te brengen. Tijd nemen voor jezelf, los van anderen, ontspant en maakt compleet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.