Werken met aandacht in een wereld vol afleidingen, kan dat wel? Waanzinnig volle mailboxen, piepende telefoons en verstoringen van allerlei aard en soort We worden vaak zó overspoeld door onze bezigheden dat het belangrijkste erbij inschiet.
Diep werk, wat is dat?
Cal Newport, een jonge hoogleraar in een vakgebied met moordende concurrentie vertelt zijn verhaal in ‘Diep werk’ (2017) Terwijl hij een druk gezinsleven heeft, slaagt hij erin om naast zijn fulltime werk onwaarschijnlijk veel wetenschappelijke artikelen te publiceren. Toch werkt hij ’s avonds en in het weekend vrijwel niet. Zijn lunchpauzes besteedt hij zelfs aan sporten. Rara, hoe doet hij dat?
De sleutel is ‘diep werken’. Dat is: heel geconcentreerd en zonder enige afleiding bezig zijn met professionele taken die het uiterste vragen van de mentale vaardigheden. Door dit ‘diep werken’ voeg je waarde toe aan wat je doet. Je vaardigheden verbeteren en ontwikkelen zich. Het is vaak creatief of uniek werk, dat heel bevredigend is om te doen.
Cal Newport plaatst hier tegenover het begrip ‘oppervlakkig werk’. Dat zijn mentaal niet zo veeleisende bezigheden, vaak met afleiding uitgevoerd. Er ontstaat niet echt waarde en het is eenvoudig na te doen. Met oppervlakkig werk verpruts je vaak veel tijd aan onbelangrijke bezigheden. Omdat je niet echt toekomt aan wat zinvol is, ben je na afloop van een dag oppervlakkig werk vaak ontevreden en rusteloos.
Weg uit de oppervlakte
Als je eens gaat kijken naar wat je allemaal doet op een dag, kan het zijn dat je schrikt van de hoeveelheid oppervlakkig werk. Er is vooral heel veel digitale bezigheden die eigenlijk heel weinig opleveren. Het gebruik van internet kan dwangmatig zijn. Voortdurend op internet zitten, zappend van het ene naar het andere, is meestal niet productief. Onze diepe concentratie wordt vooral enorm verstoord door de toestroom van ongefliterde informatie van werk en privé (facebook).
Onderzoek van Chui en Michael van McKinsey (2012) laat zien dat kenniswerkers ruim 60% van hun tijd besteden aan electronische communicatie en zoeken op internet. Het beantwoorden van mails en andere berichtjes slokt uren per dag op. Omdat je hier erg actie-gericht in bezig bent, lijkt het alsof je veel bergen verzet, maar dat is helaas heel vaak niet het geval.
Diep werken: hoe doe je dat?
Interessant is hoe Cal Newport zijn beelden over ‘diep werk’ ontvouwt. Hij ziet het als een capaciteit die je kunt trainen, zoals je je spierkracht opbouwt met sporten. Als je niet veel diep werk in je bestaan hebt, kun je dit langzaam opbouwen door periodes ongestoord en zeer geconcentreerd aan belangrijke doelen te werken. Het begrenzen van digitale media (vooral social media) is wel een kernpunt. De auteur beveelt aan om helemaal te stoppen met facebook, als dat weinig bijdraagt aan wat je wilt bereiken. Voortdurend tweeten gaat doorlopend ten koste van je concentratie. Afbouwen geeft ruimte en rust.
Er zijn verschillende manieren om diep werk te integreren in je professionele leven. Bijvoorbeeld eens per week een volle dag helemaal geconcentreerd aan één belangrijk project werken. Of elke ochtend een paar uurtjes. Of een langere periode, een week of langer. de manier waarop, moet passen bij je eigen sitatie en leven. Voor de één werkt het fantastisch om weken onbereikbaar te zijn, geen mails te beantwoorden en uren te schrijven. Voor een ander is dat totaal niet haalbaar. Newport gebruikte de dutjes van zijn kinderen of de uren van afgezegde afspraken om er een paar honderd woorden uit te persen voor zijn nieuwe boek.
Wat hebben we eraan?
Diep werk is waardevol, wordt helaas steeds zeldzamer, en heeft grote betekenis. Juist in een tijdperk van veel afleidingen Je kunt er boeken mee schrijven, echte veranderingen realiseren op persoonlijk, sociaal en organisatie-niveau en je wordt er een stuk gelukkiger van. Omdat je je beste kwaliteiten aanboordt en productief maakt.
Door meer ‘diep werk’ kun je de uitdagende dingen in leven en werk veel beter aanpakken. Uiteindelijk gebruik je je tijd veel effectiever. Je kunt veel meer tot stand brengen en je voelt je daar (meetal) ook meer tevreden over. Het verrijkt dus je tijdsbeleving en verhoogt je productiviteit.Ik ben groot voorstander van diep werk, want ik zie (ook voor mijzelf) dat dit erg veel oplevert.
Ik heb een paar kangttekeningen. De tegenstelling die Newport aanbrengt tussen ‘diep’ en ‘oppervlakkig’ werk, vind ik een tikje ongenuanceerd. Er zijn heel veel grijstinten en er is ook ‘noozakelijk werk’ dat wel van belang is om tot ‘diep werk’ te komen. Al is het maar een uitgever zoeken en vinden voor het geweldige boek dat je wilt schrijven.
Niet al het ondiepe kan worden weggegooid of uitbesteed. Soms levert het ‘scharrelen’ op internet nou net die interessante verbinding op met wat anderen doen op je vakgebied. Bezeten doorwerken is niet altijd de beste strategie om een doel te bereiken. Kortom: het gaat hier vooral om het vinden van een goede persoonlijke balans. Waarbij het heel waardevol is om jezelf regelmatig diepgang te gunnen en heerlijk bezig te zijn.
Mensen die zich uitgebreider willen verdiepen in de voordelen van ‘diep werk’, kan ik het boekje ‘Diep werk’ van Newport warm aanbevelen. Hou er rekening mee dat de auteur een specifieke werkomgeving heeft en dat die van jezelf wel eens heel anders kan zijn. Newport gebruikt bijvoorbeeld een specifieke planningsmethode om zijn werkdagen in te richten. Voor een onderzoeker die zijn eigen tijd kan indelen heel geschikt. Voor mensen in sociale beroepen in dynamische werkomgevingen is dat een stuk lastiger.
7 Praktische tips voor Diep Werk
Hierbij wat eenvoudige tips, om een beginnetje te maken, als je interesse hebt in diep werk. Gebaseerd op eigen ervaring en uitgetest in mijn workshops.
1. Bepaal één uitdagend doel
Iets wat jij erg graag wilt realiseren, waar je warm voor loopt, waar je kracht ligt En dat het uiterste van je zal vergen.
2. Beperk tijdrovers
Stop of beperk (social) media en andere afleiders. Spreek met jezelf een harde grens af in tijd dat je hieraan bezig bent.
3. Gebruik je bioritme
Op welk moment van de dag ben je het meest creatief? Voor nogal wat mensen de ochtend. Roep die tijd uit tot ‘diepe tijd’ en pak je uren. Werk aan jouw uitdagende doel. Ga daarna weer door met de rest.
4. Bouw het op
Begin met een periode van een uur en bouw uit naar anderhalf uur. Je kunt (met een kleine pauze) twee periodes diep werk hebben op een dag. Soms drie periodes, maar dan zal je een langere tussenpauze moeten inlassen.
5. Stop op tijd!
Diep werken is geweldig, maar vraagt enorm veel inspanning en geestelijke kracht, Op tijd stoppen is daarom noodzaak. Bepaal een eindtijd en hou je eraan.
6. Accepteer je grenzen
Als je niet meegaat in de maalstroom van digitale en andere ‘afleiders’ zal je zeker wel eens iets missen. Een nieuwtje, een feitje, wat dan ook. Daar staat veel tegenover.
7. Leer lummelen en opladen
Loslaten van je meest intensieve projecten is een voorwaarde om mentaal ontspannen te zijn. Bijvoorbeeld door een ommetje te maken, muziek te luisteren of een vorm van lummelen.