Tijd als geschenk


Zo rond het oude en nieuwe jaar vertraagt het tempo van het maatschappelijk leven. Vuurwerk knalt in de straten. We zitten thuis en eten oliebollen, wachtend op ons nieuwe jaar. Terugkijkend naar de tijd van 2016 zie je in je oude jaar alles wat er is gebeurd. Een overgangsmomentje!

Tijd krijgen

Tijd ervaren we vaak als een soort probleem, omdat we in onze drukke maatschappij de illusie hebben dat we er nooit genoeg van hebben. Hierbij vergeten we helemaal dat het eigenlijk een groot geschenk is. Elk jaar dat we krijgen is er toch mooi eentje bij. Niets dat kostbaarder is dan onze tijd van leven! Je kunt geen tijd kopen. Je krijgt het alleen maar cadeau. Een wonderlijk geschenk dat alles bevat dat we zelf zijn. We weten nooit hoe lang we hier zijn, hoeveel tijd we nog hebben. Wat ons nog gegund is. Dat maakt het extra waardevol om er bij stil te staan.

Tijd geven

Ook tijd geven, is een geschenk. Echte tijd aan iets of iemand geven, aandacht geven is bijzonder. Aandacht voor mensen is helemaal speciaal. Wat we hierbij geven, krijgen we terug. je ziet het, in de ogen van de ander, als jij er helemaal voor hem of haar bent. Je kind, je lief, een vriend of vriendin, iemand die het moeilijk heeft. Een gevoel van wederkerige verrijking van de tijd.

Tijd nemen

De overgang van oud en nieuw is een kans voor reflectie, terugkijken naar je oude jaar. De mooie momenten, de tegenvallers, de doelen die je hebt gerealiseerd, de onverwachtse gebeurtenissen. Hoe tevreden ben je ermee? Was het een rijke tijd of een super zwaar jaar of allebei?  Wat heb je ermee gedaan, met al die dagen en weken en maanden die je had? Heb je je verveeld of was je lekker bezig? Tijd om de balans op te maken. Om te schiften, dingen los te laten, nieuwe bezigheden aan te gaan.

Door tijd te nemen, pakken we onze regie weer terug. En als dat gebeurt vanuit een besef van hoe rijk we zijn, in plaats van arm, krijgen we de kans ons nieuwe jaar te vullen met de echte prioriteiten. Wat doet er toe in je nieuwe jaar? Waar ga je heen? Soms is er niet meer dan een richting. Soms heb je concrete doelen die houvast geven. Soms laat je je glijden in de tijd en zie je het wel. Het is jouw jaar. Maak er wat van en geniet van je tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.