Lagom of de kunst van het genoeg

Geld kost tijd

Heb je ook wel eens het gevoel dat je in een gejaagde tijd leeft, die beheerst wordt door consumeren, graaien en competitie?  Deze struggle kost ons veel stress en leidt tot burn-out.

“Ik werk veel te lange dagen, vaak zonder pauze. Mijn werktijd ervaar ik als verspilling van mijn tijd. Je kunt nooit ontspannen en jezelf zijn, je zou iets kunnen uitflappen. Ik moet voortdurend op mijn hoede zijn. Bij de eerstvolgende fusie vlieg je er zonder pardon uit. Ik ben voortdurend bezig met mentaal scherp zijn en positie kiezen. Ik worstel hier erg mee. ’s Ochtends kom ik met moeite uit mijn bed, op de maandagen helemaal. Het kan niet de bedoeling van mijn leven zijn dat ik zo nog tig jaar werk. Het is een grotendeels geaccepteerde situatie, hoewel het ’s ochtends anders voelt. Je wilt je tijd eigenlijk veel liever aan andere dingen besteden”. (vader van 2 kinderen, 43 jaar, financiële dienstverlening)

Toch kan deze vader niet stoppen met dit werk, waar hij eigenlijk een bloedhekel aan heeft. Hij woont met zijn gezin in een prachtig huis met hoge lasten. Zo’n leefwijze met relatief veel materiële uitgaven in goederen en consumptie kost geld en het kost hem zijn tijd van leven. Nogal wat tijdstress is in onze tijd verbonden met de noodzaak om genoeg te verdienen. Onze leefwijze van nu, met auto’s en vakanties, kost geld. Veel geld. Er is simpelweg de noodzaak om te werken en soms ook de noodzaak om arbeidsomstandigheden met tijdstress te accepteren. En als we met ons verdiende geld dan weer dure dingen gaan doen of tegen geld van alles gaan uitbesteden, ontstaat er een merkwaardige TijdRatRace.

Lagom

De Zweden hebben een geheel eigen filosofie over het leven, die gebruik maakt van het begrip ‘lagom’.  Dat betekent zoiets als ‘niet te veel, niet te weinig, net goed’.  Er bestaat een uitdrukking ‘Lagom är bäst’, wat betekent: ‘Net genoeg is het beste’. Je kan het vergelijken met de kunst van de eenvoud, zoals de Japanse Zen leert.

Hoewel de Zweden hard werken, zijn hun werktijden niet te kort, maar ook niet te lang.  Na 17:00 uur kun je in de meeste Zweedse bedrijven een kanon afschieten! Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden zijn fitnessabonnementen en flexibele uren om zorg of mantelzorg te geven. Er is een strakke scheiding tussen werk en vrije tijd, waardoor er meer rust is en de kans op overbelasting kleiner is. Het wettelijk aantal vakantiedagen ligt hoger dan bij ons. Ook zijn er experimenten met de 6-urendag. De gedachte hierachter is dat mensen gelukkiger zijn en beter werken als ze op een ontspannen manier leven, in harmonie met hun naasten, in hun werk en in hun privéleven.

Pak je time-outs!

Een Zweedse ‘fika’ is een gezamenlijke pauze met koffie en taart, die op het werk gehouden wordt. Er is wel twee tot drie keer per dag ‘fika’, met onderling contact en gezelligheid. Spontane uitwisseling versterkt de creativiteit en leidt tot gezamenlijke plannen. Het is een time-out om het werktempo even te vieren en stil te staan bij waar je bent en wat je doet.

Ook wij kunnen dat doen, zonder dat we perse in Zweden hoeven te leven. Gewoon een paar keer per dag de rem op je bezigheden. Kijk eens naar buiten, geniet van de zon en de bomen. Drink een kop koffie met iemand die je toevallig tegenkomt. Het is mooi genoeg om te ontspannen in je tijd.

Neem rustig de tijd om gelukkig te zijn. Tijd is geen snelweg tussen wieg en graf, maar een ruimte om te parkeren in de zon. (Phil Bosmans)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.