Echt geen tijd? 5 dagelijkse Tijdkwesties in onze tijd

Gejaagd je dag door

Je loopt de hele dag te hollen en te jagen. Je vliegt van het een naar het ander toe. Wie kent het niet, een strijd tegen de tijd? De klok geeft je niet voldoende uren in je dag. Een aantal veel voorkomende problemen met ‘tijd’ en ‘tijdsbeleving’ op een rijtje.

1. Niet toekomen aan het belangrijke

Als je dit tijdprobleem hebt ben je druk bezig. Je verliest je in de details. Je let te weinig op de hoofdlijn. Daardoor ontglipt je het belangrijkste. Of dat nu gaat om de kern van een probleem, waar je van afdwaalt of een belangrijke dag (klassieker: je trouwdatum). In het ergste geval mis je mooie momenten die het leven te bieden heeft en die je laat gaan, terwijl je dagen voorbij vliegen.

2. Afleiding en ruis

Tijd glipt je door de vingers. Je weet niet waar je het laat. Je begint aan iets, maar voor je het weet ben je met iets anders bezig en krijg je niet af wat je wilde. Een moderne vorm van afleiding bestaat uit beeldschermen en social media. Die mailtjes die aldoor binnen komen ploppen. Maar ook de rommel op je tafel. De papieren die aldoor je postvak verstoppen.

3. Teveel hooi op de vork

Mijn persoonlijke favoriet op de lijst. Gewoon teveel doen, teveel willen, en oh wat is er veel mogelijk! Dat is best leuk maar teveel hooi op je vork is helemaal niet leuk. Het aldoor aflopen van teveel projecten en activiteiten geeft je een moe en leeg gevoel.

4. Doordenderen op die to-do-list

Je stoomt door op de systematiek van je actielijst. Die je controle lijkt te geven, maar hoe bedrieglijk. De to-do lijst geeft een gevoel van paniek als die aldoor maar langer wordt. Het afwerken van de stapel, het ene na het andere, kan je plezier erin verminderen. Het is alsof alles een ‘taak’ wordt, een verplichting, een moeten. De tijd die je eraan besteed wordt doffer, saaier. Waar is de kick, als je je bed uit komt om als eerste op je ‘lijstje’ te kijken?

5. Niet waarmaken van afspraken

Niets geeft zo het gevoel van falen als het niet halen van de afspraken die je hebt gemaakt. Je zou nog even dit doen, je hebt een deadline op je werk die je moet skippen. Het resultaat hiervan: conflicten, boze mensen, en nog meer tijdsdruk. Als je je werk gaat afraffelen ga je fouten maken. En ook het herstellen daarvan kost tijd. Veel tijd… die je niet hebt.

Vragen

– Welke tijdkwesties herken je? Hoeveel last heb je hiervan?

– Welke zou je het eerst willen aanpakken?

Tip: pak er niet meer dan één tegelijk aan. Anders kom je in valkuil 3 terecht.

Gabriëlle

Eén antwoord op “Echt geen tijd? 5 dagelijkse Tijdkwesties in onze tijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.