Gebruik de crisis, kom uit je tijdpatronen

Corona en tijdsbeleving

De coronacrisis heeft dit voorjaar een enorme aanslag gedaan op onze persoonlijke levens en ons werk. In één grote ommezwaai moest van alles opeens anders.  Om te beginnen zijn we allemaal uit onze dagelijkse patronen gerukt. Kinderen konden niet meer naar school. Mensen gingen vanuit huis werken, als dat kon. Allerlei gewoon overleg werd afgezegd of gereorganiseerd via online programma’s. Kortom: onze normale manier waarmee we activiteiten een plek geven in de tijd, is op zijn kop gezet. Dat gaf veel stress, grote onzekerheid en zorgen en veel tijdsdruk, vooral op plekken waar de corona keihard toesloeg. De crisis leverde ook kansen op. Juist bij het omgaan met tijdsdruk.

Weg uit de patronen en routines

We hebben allemaal een manier om onze bezigheden te organiseren en te doen. Vaak ben je je er niet zo van bewust waarom je dat zo doet. Het gaat nu eenmaal zo. Tijdens een crisis werkt dit opeens niet. Je gaat veel meer nadenken over wat je nu het beste kan doen. Vaak laat je ook van alles even zitten, omdat je wil toekomen aan wat écht belangrijk is.

Er is allerlei standaard werkoverleg over taken geschrapt en daarvoor kwam soms wel een ander soort gesprek. Hoe gaat het met onszelf? Kunnen we het aan? Hoe gaat het met onze klanten? Wat hebben zij en wij nodig? Gek genoeg gaf dat ook heel verrassende ontdekkingen. Zowel persoonlijk als in het werk.

Ontdekkingen in corona-tijd

“Vroeger ging ik drie keer per week een uur naar de sportschool. Dat was mijn afspraak met mezelf. Het kostte me best veel tijd, met het reizen en omkleden enzo. Het lukte me niet altijd, want ik was na een dienst soms zo moe dat ik geen zin meer had. Daar voelde ik me dan weer vervelend over. Toen de sportscholen dicht gingen, moest ik het anders doen. Ik heb het omgegooid. Nu doe ik zes keer per week een half uur beweging. Dat kan gymnastiek zijn met een online verbinding, maar ook gewoon wandelen, als ik gegeten heb na mijn werk. Ik vind het heerlijk! Het is voor mij veel beter vol te houden.”

Veel mensen hebben in coronatijd minder persoonlijke verplichtingen gehad. Agenda’s liepen leeg. Soms kwamen er nieuwe taken bij, bijvoorbeeld je kinderen ondersteunen bij hun schoolwerk. In de zorg veranderde de sfeer en de manier waarop mensen met elkaar omgingen.

“Het was hier erg zwaar, toen cliënten ernstig ziek werden en collega’s uitvielen. We lieten alles vallen dat niet belangrijk was. Dat maakt dat ik toch tevreden ben over hoe we eruit kwamen. We weten als team nu veel beter waar de prioriteiten liggen. Waar we echt voor staan. We zeggen sneller nee tegen tijdvreters en overbodige regeltjes”.

We zijn aan het leren, we evalueren wat er gebeurd is en wat dat aan inzicht geeft. Maar ook zijn er nieuwe inzichten gekomen over wat bijvoorbeeld onze klanten écht nodig hebben.

“Ons restaurant moest dicht, we konden die maanden niemand ontvangen. Maar we wilden onze maaltijden zo nodig best bij onze klanten brengen. We hebben een groep behoorlijke vaste bezoekers. Een oudere kinderen van mijn collega’s gingen het vervoer doen. Wij gingen gezonde smakelijke maaltijden koken, met verse ingrediënten hier uit de omgeving. Vooral van biologische boeren. Basic en erg lekker. Er was een grote behoefte aan dit soort maaltijden. We hebben intussen een groep die het blijft afnemen. Kennelijk is dit iets blijvends. Een nieuwe trend.”

Conclusie: deze coronacrisis geeft een kans om alle dagelijkse patronen goed op te schudden en in gesprek met elkaar vast te stellen wat belangrijk is. Gebruik die kans en verbeter daarmee de tijdsbeleving van jezelf, je klanten en je collega’s. Dan ben je beter voorbereid op wat er komt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.