Een huishouden als een geoliede machine!

Je huishouden vraagt tijd.

Rommel op de grond, een overvolle wasmand, een eettafel met kruimels en allerlei stapeltjes papier – dat is geen prettig thuiskomen in je eigen huis! Als we geen aandacht besteden aan hoe we wonen, dan loopt het snel uit de hand, zeker met kinderen en huisdieren. Hoe slaag je erin met weinig tijd toch een thuisgevoel te krijgen en te houden?

Handig gebruik van routines

Ik heb routines om niks te vergeten en om tijd efficiënt te benutten. Zo heb ik een vast volgorde van gezicht reinigen, ogen ontdoen van mascara, creme aanbrengen, tanden poetsen om zo snel mogelijk mijn bed in te kunnen stappen. Of in de ochtend douchen, aankleden, haren drogen, ogen opmaken, ontbijten en dan tanden poetsen. Op het gemakje naar het werk fietsen omdat daarna de drukte weer begint.

Routines zijn saai, maar wel erg handig. As je die in je voordeel laat werken, gaat het allemaal meer ‘vanzelf’. Als je over elke handeling moet nadenken, dan raak je erg veel tijd en energie kwijt aan flutdingen. Daarom kun je routines voor je laten werken, door ze bewust in te zetten.

Tip: ga na wat je graag wilt automatiseren, zodat het je weing tijd kost. denk hierbij aan:

  • boodschappen doen: volgorde, type winkes, standaard laten thuisbezorgen
  • persoonlijke verzorging in de ochtend en avond
  • je huis schoonmaken, wanneer doe je wat?

Overdrijf het niet. Je mag altijd afwijken, als het beter uitkomt. Het gaat erom dat je de dingen meer vanzelf doet en het je tijd scheelt.

Je huis tijdsbesparend inrichten

Er is bij de inrichting van een huis waanzinnig veel mogelijk. Helaas hebben nogal wat keuzes ook consequenties. Een prachtig houten parket vraagt onderhoud. Je moet al je meubels verzetten om dat goed te doen. Dat aanrechtblad van natuursteen heeft onderhoud nodig. En let op die prachtige zilveren lepeltjes van oma, je moet ze wel elke keer poetsen anders is het geen gezicht!

Bij de inrichting van ons huis hebben we gekozen voor schilderijen aan de muur.  Geen frutsels op de kasten of op de tafel. Alles wat we nodig hebben staat zoveel mogelijk in gesloten kasten. De materialen bij de inrichting van ons huis zijn gemakkelijk te onderhouden en af te stoffen. We hebben keramiek in de keuken, dat geen onderhoud vraagt. Er is een PVC-vloer. Ik zoek nog een robotstofzuigertje.

We zijn veel tijd kwijt aan alles wat we zelf naar binnen halen, in ons huis. Wil je orchideeën of bonzaiboompjes kweken? Geen probleem! Maar besef dat dit je structureel veel tijd kost. Een schattig hondje dan. Wil je echt 15 jaar of zo drie of vier keer per dag buiten lopen?

Wij hebben gekozen voor twee grote gemakkelijke planten die het doen op eenmaal per week water. We hebben geen huisdieren meer genomen, toen de kinderen de deur uit waren. Vroeger hadden we regelmatig huisdieren goudvissen, een duif, een kanarie, gupjes. De kids vonden het leuk maar ik liep erachter aan om te zorgen dat het leefbaar bleef.

Huishouden in weinig tijd

Nogal wat huishoudelijke tijd gaat op aan overleg en gedoe erover. Dat heeft te maken met onduidelijkheid. Wie doet wat? Hoe verdeel je eerlijk de taken? Vrouwen hebben de neiging om meer te doen en hogere eisen te stellen aan wat schoon of goed is.

De taken in ons huis zijn hartstikke helder. We doen allebei de helft, dat vonden  we eerlijk verdeeld.  Dat houden we super simpel. Ik doe de benedenverdieping met wat er allemaal aan vast zit, inclusief de tuin en het buitenzetten van de kliko’s. Mijn partner de rest van het huis, met de was en de badkamer. Ieder strijkt zijn eigen kleding en poetst zijn eigen schoenen. We halen allebei eens per week boodschappen. Ik kook doordeweeeks en mijn partner in het weekend.

Door handige routines en glasheldere afspraken hoef je je geen zorgen te maken over je basisbehoeftes aan een schoon  huis of op tijd eten.

Tips

  1. Zorg voor efficiency voor alles wat je onnodig veel energie kost.
  2. Maak het niet te star. Gooi ook eens een routine om en kijk wat het oplevert.
  3. Maak ruimte voor wat je echt belangrijk vindt.
  4. Stop met mopperen op je huisgenoot, Ga ervoor zitten en verdeel de taken.
  5. Laat de taken van de ander bij die ander. Kijk vooral naar wat je zelf doet.
  6. Zorg voor een basisvoorraad aan voedsel. Stop brood, pizza’s en ander handig voedsel in de vriezer voor onverwachts bezoek.
  7. Blijf flexibel in wanneer je iets moet doen. Dan hou je je agenda vrij voor alle leuke zaken in het leven.
  8. Gebruik het filmpje hieronder om slim gebruik te maken van ruimte en tijd in je huishouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.