Over tijd in onze tijd

Een boekje open over de tijd

Een gevoel van gejaagdheid en tijdsdruk komt veel voor! Nog even die trein halen, ook al is het rennen…net dat stapje harder zetten dan we aankunnen. Alles mee willen maken, alles willen beleven, geen minuut verloren laten gaan… Nog liever je facebook doorzappen, dan naar de zon in de bomen kijken…

We willen zo ‘efficiënt’ mogelijk omgaan met de beschikbare tijd. De westerse mens ziet tijd als een ‘kapitaal’ dat niet verspild mag worden. We leiden volle levens met werk, kinderen, bezigheden, files, vrienden, leuke uitjes, vakanties die van de eerste tot de laatste dag gevuld zijn qua programma. We leven in een rare tijd, als het om de tijd gaat…! Vliegen, hollen en draven van het een naar het ander.

We leven in een tijdperk waarin er van alles gebeurt. Nieuwe bedreigingen en ontwikkelingen: technologisch, sociaal en in werk. We hebben beperkte invloed op de economie waarin we leven of de zorgbehoefte van onze ouders die een beroep op ons doen. Tijdstress is niet iets dat uit te bannen is, in onze moderne tijd. We zappen in en door de tijd, met behulp van apparaten en onder druk van alles wat we denken te moeten doen.

Wat betekent dit voor ons? Wanneer zijn we tevreden of ontevreden over de tijd die we hebben? Welke tijdsproblemen komen uit onze omgeving? Welke tijdsproblemen liggen op individueel niveau? Veranderen tijdsbelevingen en manieren van omgaan met tijd door de jaren heen? Kun je iets aan doen aan tijdsdruk?

Twee jaar lang deed ik onderzoek naar deze vragen. Ik wilde weten hoe mensen echt met hun tijd bezig zijn en wat voor hen werkt. Daarvoor zocht ik contact met mensen die veel last hebben van tijdsdruk en hier graag beter mee willen omgaan. Maar ook mensen die juist erg tevreden zijn over hun tijd omdat ze hun persoonlijke tijdstrategie gevonden hebben.

Tijd voor een boek

Over de tijdsbeleving in de moderne tijd heb ik een boek geschreven. Het komt eraan, “Zappen door de tijd”! De cover is klaar, deze week wordt het verhaal gedrukt.

Dit boek is geen nieuwe to-do met strakke richtlijnen over wat je moet doen met je tijd. Ik geloof daar persoonlijk niet meer in, na alles wat ik heb onderzocht aan tijdsbeleving van mensen van vlees en bloed. Dit boek is gebaseerd op verhalen uit de werkelijkheid. Het gaat hier over echte tijd, zoals wij die beleven in ons gewone dagelijkse bestaan.

In dit boek onderzoeken we tijdsproblemen aan de hand van voor­beelden uit mensenlevens. Het doel is meer inzicht in het fenomeen tijd. Als lezer krijg je vragen en oefeningen voor het maken van een persoonlijke tijddiagnose. Wat herken je van de verhalen en wat is je eigen verhaal? Waar zitten jouw triggers voor tijdsdruk? Hoe word jij beïnvloed door je omgeving?

Vanaf volgende week is “Zappen door de tijd” verkrijgbaar, via de webshop van Boekscout, via de reguliere boekhandel en via bol.com.

Eén antwoord op “Over tijd in onze tijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.